Peeling - behandeling tegen huidveroudering en oneffenheden in de huid

Bij een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag met een chemisch schuurmiddel verwijderd. De huid herstelt zich na de peeling en ziet er dan frisser en jonger uit. Rimpels, oneffenheden, zonbeschadiging en acne-littekens verminderen sterk. Daarnaast is het mogelijk om voorstadia van huidkanker te behandelen.

Het consult

Voordat je behandeld wordt zul je altijd eerst een intake of consult hebben. Afhankelijk van het type peeling zul je vaak een consult hebben met een huidtherapeut (lichte peeling) of een cosmetisch arts of dermatoloog (diep chemische peeling).

Tijdens het eerste consult zal de cosmetisch arts of huidtherapeut uitleg geven over de behandeling en vragen naar je verwachtingen. Ook zal hij of zij je huid goed bekijken om te beoordelen of dit de juiste behandeling voor jou is. Daarnaast is er ruimte om zelf vragen te stellen.

Tijdens het consult komen verder vaak de volgende zaken aan de orde:

  • Eventuele huidproblemen waar je nu last van hebt of in het verleden hebt gehad;
  • Of je vaak last hebt van een koortslip en wanneer de laatste keer was;
  • Of er sprake is van hartklachten;
  • Allergieën;
  • Welke ziektes je hebt doorgemaakt in het verleden.

Het kan zijn dat de arts de behandeling afraadt. Bijvoorbeeld omdat je een donkere huid hebt of omdat de rimpels te diep zijn om te behandelen met een chemische peeling. Ook kan de arts de behandeling afraden als je last hebt van bepaalde hartklachten (ritmestoornissen).

Als een peeling niet geschikt is dan kun je vaak wel in aanmerking komen voor een andere cosmetische huidbehandeling, zoals:

  • Botox;
  • Fillers;
  • Een facelift.

Het is belangrijk om je te realiseren dat een chemische peeling geen vervanging is voor ingrepen die alleen chirurgisch worden uitgevoerd, zoals een facelift. Wel kunnen fijne rimpels vaak goed behandeld worden en aanzienlijk minder zichtbaar worden.

De behandeling

Vervellende huid voorhoofd
Na een chemische peeling vervelt de huid vaak.

Voor een chemische peeling kunnen diverse chemische stoffen worden gebruikt. De volgende stoffen worden vaak gebruikt:

Al deze stoffen dringen door tot in de bovenste huidlaag en laten deze oplossen. Trichloorazijnzuur (TCA) en Fenol zijn echter veel agressiever dan glycolzuur en salicylzuur, en dringen dan ook dieper door.

Meestal moet je 2-8 weken van te voren een speciale crème gebruiken om de huid klaar te maken voor de behandeling. Dit zorgt ervoor dat het chemicalium beter in de huid door kan dringen en het versnelt het genezingsproces na de behandeling.

Voor de behandeling wordt het gezicht diep gereinigd. Na het reinigen wordt het chemicalium op het gezicht aangebracht (vaak met een wattenstaafje). De huid rond de ogen, wenkbrauwen en lippen wordt vrijgelaten. De actieve stof moet 30 min tot 2 uur inwerken en kan een brandend/tintelend gevoel geven. Vaak verdwijnt dit gevoel na een tijdje.

Als het gekozen peeling-middel zijn werk heeft gedaan, wordt het afgespoeld met water. Hierna krijgt de huid een uur rust, daarna wordt het ingepakt met een beschermend masker dat petroleum bevat. Dit wordt gedaan om korstvorming te verminderen. Als je veel rimpels hebt dan wordt er vaak gekozen om een beschermende tape aan te brengen.

Tijdens de behandeling is geen verdoving of narcose nodig. Soms wordt er wel voor gekozen om je een kalmeringpilletje of een roesje te geven om alles zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Herstel na de chemische peeling

Het herstel is erg afhankelijk van het gekozen peeling-middel. Bij een peeling met glycolzuur, salicylzuur of TCA is de hersteltijd relatief beperkt. Je kunt dezelfde dag nog naar huis en je ervaart in principe geen pijn. De huid voelt wel droog aan en trekt een beetje.

Je krijgt een zalf mee die je op het behandelde gebied dient te smeren. Reken er op dat je in de eerste dagen na de peeling niet toonbaar bent. Het volledige herstel kan tot een maand duren. Toch gaan de meeste mensen weer binnen een week aan het werk.

Het is belangrijk je huid goed te beschermen tegen zonlicht. Ook onder de zonnebank gaan is de eerste weken uit den boze.

Vaak is de huid volledig hersteld binnen 2-5 weken, een herhaalbehandeling kan echter nodig zijn voor een optimaal resultaat.